Raport „Efektywność energetyczna zakładów przemysłowych”

9 maja 2022 r. - Premiera Raportu „Efektywność energetyczna zakładów przemysłowych”

W dokumencie wypowiada się Jakub Włodarczyk - ekspert Stowarzyszenia im. prof. Żmijewskiego w zakresie efektywności energetycznej oraz Dyrektor ds. Rozwoju Biznesu VIVERNO Sp. z o.o.

Partner Strategiczny Raportu:

Partnerzy Raportu:

Bank Gospodarstwa Krajowego, Epuro, SpozywczeTechnologie.pl, FRIZO

Trudne czasy dla przedsiębiorstw

Wysokie koszty prowadzenia działalności gospodarczej stanowią w 2022 r. nie lada wyzwanie dla wielu przedsiębiorstw. Aby utrzymać rentowność i tym samym przewagę konkurencyjną na rynku, zakłady produkcyjne muszą na bieżąco monitorować i poprawiać swoją efektywność energetyczną. Trwająca transformacja energetyczna wymaga od przedsiębiorstw nie tylko oszczędzania energii i mediów, ale również dbania o stan środowiska naturalnego m.in. poprzez wykonywanie analizy śladu węglowego i tworzenie strategii dekarbonizacji.

Jak sobie poradzić z wyzwaniami?

Odpowiedź na to pytanie znalazła się w raporcie „Efektywność energetyczna zakładów przemysłowych”. Dokument został przygotowany przez specjalistów zajmujących się efektywnym zarządzaniem energią w zakładach przemysłowych, ze szczególnym uwzględnieniem branży spożywczej. W ramach publikacji eksperci dzielą się swoją wiedzą, analizując krok po kroku korzystne formy podejścia strategicznego do transformacji energetycznej, począwszy od diagnostyki, a skończywszy na perspektywie finansowania działań z zakresu Przemysłu 4.0.

Artykuł „Ślad węglowy i dekarbonizacja zakładów przemysłowych” autorstwa Jakuba Włodarczyka, dostępny jest na stronach 14–18 raportu.

Media:

WysokieNapiecie.pl ZielonaGospodarka.pl,