9 maja 2022 r. - Premiera Raportu „Efektywność energetyczna zakładów przemysłowych”
W dokumencie wypowiada się Jakub Włodarczyk - ekspert Stowarzyszenia im. prof. Żmijewskiego w zakresie efektywności energetycznej oraz Dyrektor ds. Rozwoju Biznesu VIVERNO Sp. z o.o.
Partner Strategiczny Raportu:
Partnerzy Raportu:
Bank Gospodarstwa Krajowego, Epuro, SpozywczeTechnologie.pl, FRIZO
Trudne czasy dla przedsiębiorstw
Wysokie koszty prowadzenia działalności gospodarczej stanowią w 2022 r. nie lada wyzwanie dla wielu przedsiębiorstw. Aby utrzymać rentowność i tym samym przewagę konkurencyjną na rynku, zakłady produkcyjne muszą na bieżąco monitorować i poprawiać swoją efektywność energetyczną. Trwająca transformacja energetyczna wymaga od przedsiębiorstw nie tylko oszczędzania energii i mediów, ale również dbania o stan środowiska naturalnego m.in. poprzez wykonywanie analizy śladu węglowego i tworzenie strategii dekarbonizacji.
Jak sobie poradzić z wyzwaniami?
Odpowiedź na to pytanie znalazła się w raporcie „Efektywność energetyczna zakładów przemysłowych”. Dokument został przygotowany przez specjalistów zajmujących się efektywnym zarządzaniem energią w zakładach przemysłowych, ze szczególnym uwzględnieniem branży spożywczej. W ramach publikacji eksperci dzielą się swoją wiedzą, analizując krok po kroku korzystne formy podejścia strategicznego do transformacji energetycznej, począwszy od diagnostyki, a skończywszy na perspektywie finansowania działań z zakresu Przemysłu 4.0.
Artykuł „Ślad węglowy i dekarbonizacja zakładów przemysłowych” autorstwa Jakuba Włodarczyka, dostępny jest na stronach 14–18 raportu.
Media:
WysokieNapiecie.pl ZielonaGospodarka.pl,
Mięsne Technologie, Mleczarskie Technologie, Rybne technologie