Nasz ekspert laureatem konkursu Narodowego Centrum Nauki Preludium

Z radością informujemy, że Tomasz Marzec, nasz ekspert z zakresu prawa w zakresie odnawialnych źródeł energii oraz prawa rolnego, doktorant z Zakładu Prawa Rolnego, Żywnościowego i Ochrony Środowiska Wydziału Prawa i Administracji na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu został laureatem konkursu Narodowego Centrum Nauki

Wyróżniony projekt badawczy to: „Spółdzielnia energetyczna jako forma prawna rozwoju energetyki obywatelskiej”

Celem projektu jest określenie ram prawnych ułatwiających rozwój spółdzielni energetycznych i umożliwiających im osiągnięcie celów energetyki obywatelskiej. Badania koncentrują się na prawnych aspektach rozwoju odnawialnych źródeł energii (OZE) w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na energię.

"Cieszymy się, że praca o takim charakterze została wyróżniona przez Narodowe Centrum Nauki. Osiągnięcie to pokazuje, że praca ekspercka jest niezwykle ceniona w środowisku naukowym i ma realny wpływ na rozwój kluczowych sektorów gospodarki. Jest to również dowód na to, że podejmowane przez naszych specjalistów działania mają znaczący wkład w tworzenie lepszej przyszłości energetycznej naszego kraju." - Rafał Czaja prezes Stowarzyszenia im. prof. Krzysztofa Żmijewskiego

Tomku, gratulacje!