ZAPROSZENIE
17 kwietnia, w godz.:14.20-16.00
Warszawa, Centrum Olimpijskie, ul. Wybrzeże Gdyńskie 4 (Moonsfera)
Kontekst:
Sytuacja globalna, regionalna, a także lokalna ulega zmianom na naszych oczach. Sytuacja związana z wojną na Ukrainie, dodatkowo potęguje zmiany w łańcuchach dostaw i zrozumieniu bezpieczeństwa energetycznego, ekonomicznego czy żywnościowego.
Mając świadomość zmian wynikających z powyższych elementów, kierunków zawartych w politykach UE – „Zielony\y Ład”, „Fit for 55”, „Strategia od pola do stołu” czy trendów wyznaczanych przez konsumentów, chcielibyśmy zastanowić się jaki narzędzie obecne i przyszłe mogłyby wesprzeć konkurencyjność rolnictwa i rolników w szeroko rozumianej transformacji obszarów wiejskich.
Zrównoważony wymiar produkcji
jak wykorzystać narzędzia transformacji obszarów wiejskich?
debata realizowana jest w ramach projektu Stowarzyszenia im. prof. Żmijewskiego
Agenda
godz. 14.20
Rozpoczynamy wyjątkowym pokazem kulinarnym "SMACZNE i ZDROWE" połączonym z dyskusją nt. żywności funkcjonalnej. Pokaz poprowadzi Jarosław Uściński, Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni
(pokaz finansowany z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw)
godz. 14.40
Debata zrównoważony wymiar produkcji - jak wykorzystać narzędzia transformacji obszarów wiejskich?
W dyskusji udział wezmą:
- Dr inż. Grzegorz Maśloch - Transformacja obszarów wiejskich elementem wzmacniania konkurencyjności polskiego rolnictwa
- Dr inż. Jacek Skudlarski - Rolnictwo 4.0 - Czy jest do wykorzystania przez rolników małych i średnich?
- Dr inż. Mirosław Korzeniowski - Zrównoważona, integrowana produkcja - Jak wpisać się w cele trendów światowych?
- Tomasz Marzec - Społeczności energetyczne na obszarach wiejskich
- Piotr Śmiechowski - Gospodarka obiegu zamkniętego okiem rolnika (biogazownia rolnicza)
Wydarzenie jest nieodpłatne i realizowane w formule hybrydowej.
Wydarzenie można śledzić na żywo