DEBATA 2009: A a może H? Perspektywy energetyki jądrowej

27 Maj 2009 (środa)
A a może H?
- perspektywy energetyki jądrowej w Polsce na tle doświadczeń europejskich.

27.05.2009, Polska Agencja Prasowa (PAP), ul. Bracka 6/8, Warszawa, godz. 11.00

Media co chwilę rozbudzają zainteresowanie opinii publicznej doniesieniami o kolejnych planach budowy elektrowni atomowych w naszym kraju. Coraz więcej firm zastanawia się też nad inwestycjami w ten właśnie rodzaj energetyki. I słusznie, skoro doświadczenia naszych europejskich sąsiadów pokazują, że warto.

W Europie czołowe miejsce pod względem liczby działających reaktorów atomowych zajmuje Francja (59), a drugie - Wielka Brytania (19). Elektrownie atomowe działają w niemal wszystkich krajach sąsiadujących z Polską: w Niemczech (17), Czechach (6), na Słowacji (5), Ukrainie (15), Litwie (1) i w Rosji (35). Pragnęliśmy, poprzez zaprezentowanie rozwiązań dla energetyki atomowej wdrożonych w krajach europejskich, dać szansę na spojrzenie przez ich pryzmat na perspektywy rozwoju gospodarczego, jakie może dać Polsce właśnie energetyka jądrowa.

Reprezentanci firm i instytucji odpowiedzialnych za funkcjonowanie elektrowni jądrowych u naszych sąsiadów, przedstawili dane związane z ich budową i działalnością. Ale też opowiedzieli, jak rozwój energetyki jądrowej pobudził lokalną gospodarkę oraz jak wpłynął na ceny energii w danym kraju. Zwłaszcza ten ostatni aspekt może okazać się kluczowy dla podejmowania decyzji przez nowych inwestorów, szczególnie w świetle obecnego stanu bilansu energetycznego naszego kraju.

Wiemy, że inwestycje w budowę elektrowni atomowych często wymagają akceptacji społeczeństwa, dlatego postanowiliśmy umożliwić też zapoznanie się z niuansami technologii atomowych i termojądrowych, które przybliżyli eksperci z tej dziedziny oraz zaprezentowali wyniki badań z raportów polskich i europejskich agend. A tym samym - zainicjowali dyskusję o bezpieczeństwie i szansach wynikających z rozwoju energetyki jądrowej w Polsce.

W trakcie debaty poruszano następujące zagadnienia:
  • Technologie atomowe a jądrowe;
  • Technologie przyszłości: typu ITER-TOKAMAK, technologie polywell, systemy laserowe Hyper;
  • Poparcie i sprzeciw wobec energetyki atomowej - Polska a Europa;
  • Polityka energetyczna Polski do 2030 roku - o bilansie energetycznym kraju i inwestycjach w elektrownie jądrowe jako strategicznych dla domknięcia tego bilansu;
  • Europejscy liderzy energetyki jądrowej - prezentacja rozwiązań wdrożonych w krajach sąsiadujących z Polską;
  • Atom - czy to się opłaca? - panel dyskusyjny: ceny energii w Polsce i w Europie, bezpieczeństwo energetyczne kraju, opłacalność inwestycji w energetykę atomową z punktu widzenia biznesowego i z punktu widzenia społecznego (nowe miejsca pracy i szansa na rozwój gospodarczy kraju).
Do udziału w dyskusji zaproszeni zostali m.in.:
  • dr Andrzej Strupczewski, Instytut Energii Atomowej
  • dr Ludwik Pieńkowski, Środowiskowe Laboratorium Ciężkich Jonów, Uniwersytet Warszawski
  • Zbigniew Kamieński, Dyrektor Departamentu Energii Jądrowej, Ministerstwo Gospodarki
  • Henryk Majchrzak, Dyrektor Departamentu Energetyki, Ministerstwo Gospodarki
  • dr Stanisław Latek, Państwowa Agencja Atomistyki
  • eksperci z Polskiego Towarzystwa Nukleonicznego
  • przedstawiciele Komisji Europejskiej (PhD Derek Taylor, Adviser of EC, DG TREN)
  • prezesi i dyrektorzy reprezentujący sektor energetyki jądrowej z firm i instytucji działających: we Francji (Marc Bondiou, Science and Technology Attaché, Embassy of France), Finlandii (Peter Tuominen, Development and Communications Manager, Fortum Finland), Niemczech (PhD Holger Tietze-Jaensch, Institute for Safety Research and Reaktor Technology, Dept. for Nuclear Waste Menagement, Head of Product Control Office for Reprocessed Waste) i Szwecji (Gunnar Haglund, Counsellor, Embassy of Sweden).
Debatę poprowadziła Pani Marina Coey, Prezes Zarządu firmy Procesy Inwestycyjne Sp. z o.o.

PREZENTACJE:

Poniżej znajdą Państwo prezentacje przygotowane przez ekspertów na debatę "A a może H? - perspektywy energetyki jądrowej w Polsce na tle doswiadczeń europejskich" - w kolejności wystąpienia:

• prof. Krzysztof Żmijewski, Seretarz Generalny Społecznej Rady Konsultacyjnej Narodowego Programu Redukcji Emisji >>>
  • doc. dr inż. Andrzej Strupczewski, Instytut Energii Atomowej >>>
  • dr Ludwik Pieńkowski, Środowiskowe Laboratorium Ciężkich Jonów, Uniwersytet Warszawski >>>
  • dr Stanisław Latek, Rzecznik Prasowy Prezesa Polskiej Agencji Atomistyki, Radca Prezesa ds. Informacji i Komunikacji Społecznej, Państwowa Agencja Atomistyki >>>
  • PhD Derek Taylor, Adviser of European Commission, DG TREN >>>
  • PhD Marc Bondiou, Science and Technology Attaché, Embassy of France >>>
  • Peter Tuominen, Development and Communications Manager, Fortum Finland >>>
  • PhD Holger Tietze-Jaensch, Institute for Safety Research and Reaktor Technology, Dept. for Nuclear
  • Waste Menagement, Head of Product Control Office for Reprocessed Waste >>>
  • Gunnar Haglund, Counsellor, Embassy of Sweden >>>