DEBATA 2009: Finał mistrzostw

29 Styczeń 2009 (czwartek)
Finał mistrzostw - wygramy 1,7 mld euro, czy przegramy 2,8 mld euro?
Perspektywy inwestycji w energetyce w latach 2009-2020

29 stycznia 2009, godz. 11.00, Centrum Prasowe Polskiej Agencji Prasowej, ul. Bracka 6/8, Warszawa

Polska osiągnęła niezaprzeczalny sukces podczas posiedzenia Rady Europejskiej w dniach  11-12 grudnia 2008 r., w zakresie rozwiązań związanych z nową Dyrektywą EU-ETS, a przede wszystkim w obszarze związanym z wynegocjowaną derogacją, a zwłaszcza puli uprawnień przyznawanych bezpłatnie wg. benchmarku. Jednak dopiero teraz czeka nas decydujące starcie - wybór właściwej energoefektywnej ścieżki rozwoju, która przyczyni się do znaczącej redukcji emisji CO2 i wzrostu efektywności sektora energetycznego i całej gospodarki.

Bilans 1,7 mld € zysków średnio rocznie obliczony jest przy założeniu wzrostu produkcji energii elektrycznej o 0,69% rocznie, przy 20% udziale odnawialnych źródeł energii oraz rocznie ponad 2% wzroście efektywności energetycznej. Pozostanie na ścieżce „biznes jak zwykle" spowodować może wzrost poziomu produkcji energii elektrycznej w 2020 roku z 164 TWh do 256 TWh, co w polskich warunkach oznaczałoby dodatkowe co najmniej  70-73 mln tCO2 - czyli kolejne 2,8 - 2,9 mld € obciążeń. W efekcie zamiast 1,7 mld  € zysku, wygenerujemy 1,1 mld € straty. Pokazuje to jakie dodatkowe i niepotrzebne koszty może w przyszłości ponieść polska gospodarka.

W rzeczywistości Polska wygrała „szansę na sukces". Teraz dużo zależy od tego, czy przychody budżetu Państwa wesprą energoefektywne inwestycje, czy też energochłonną konsumpcję. Do wygrania mistrzostw konieczne jest przeprowadzenie głębokiej modernizacji polityki energetycznej wraz z uruchomieniem nowych, niezbędnych programów, rozwiązań i przepisów prawnych.

W debacie udział wzięcli:
  • * Marcin Korolec - Podsekretarz Stanu, Ministerstwo Gospodarki;
  • * dr Mariusz Maciej Swora - Prezes Urzędu Regulacji Energetyki;
  • * prof. Krzysztof Żmijewski - Przewodniczący Społecznej Rady Konsultacyjnej Energetyki, Koordynator Green Effort Group
  • * Andrzej Sikora - Prezes Instytutu Studiów Energetycznych;
  • * Tomasz Chruszczow - Wiceprzewodniczący Forum CO2
Debatę prowadziła Marina Coey, Prezes Zarządu, Procesy Inwestycyjne Sp. z o.o.

Spotkanie miało charakter dyskusji na bazie krótkich wypowiedzi zaproszonych gości.
Udział w debacie był nieodpłatny.
Debata została nagrana (relację video znajdą Pańswto poniżej - zapraszamy do zapoznania się z relacją wideo również z naszych poprzednich wydarzeń.

PREZENTACJE:
Poniżej znajdą Państwo prezentacje przygotowane przez ekspertów na debatę "Finał Mistrzostw - wygramy 1,7 mld euro, czy przegramy 2,8 mld euro? Perspektywy inwestycji w energetyce w latach 2009 - 2020":
  • prof. Krzysztof Żmijewski, Przewodniczący Społeczenej Rady Konsultacyjnej Energetyki, Koordynator Green Effort Group >>>
  • Andrzej Sikora, Prezes Instytutu Studiów Energetycznych >>>
PARTNERZY: