DEBATA 2008: Gaz czy Import - Mix Generacji - Mix Redukcji

28 Październik 2008 (wtorek)
Gaz czy Import - Mix Generacji - Mix Redukcji
Czym domkniemy bilans energetyczny?
28 października 2008, godz. 11.00
Polska Agencja Prasowa, ul. Bracka 6/8, Warszawa

PARTNER STRATEGICZNY WYDARZENIA:
logo
Polska gospodarka, a energetyka w szczególności, stają obecnie przed ważnymi wyzwaniami i wyborami związanymi z proponowanym przez Unię Europejską pakietem energetyczno-klimatycznym.
Planowane jest wyraźne ograniczenie emisji dwutlenku węgla poprzez jej reglamentację. Pozwolenia na emisję mają być dystrybuowane w systemie aukcyjnym. Wejście w życie zapowiadanych zmian doprowadzi do poważnych ograniczeń w produkcji energii w wysoko nawęglonych i emisyjnych gospodarkach, takich jak estońska, niemiecka czy polska. Produkować będzie mógł nie ten, kto będzie posiadał elektrownie, ale ten, kto zdobędzie na aukcji uprawnienia do emisji. Już dziś wiadomo także, że uprawnień będzie mniej niż wyniesie zapotrzebowanie i trzeba będzie za nie zapłacić. Dodatkowo występują obawy, że kraje słabsze ekonomicznie i zarazem mające większe potrzeby emisyjne będą przegrywać na aukcjach z graczami silniejszymi, a w dalszej perspektywie będą zmuszone do płacenia wysokich kar lub zaprzestania emisji. Może się okazać, że występujący w konsekwencji brak możliwości produkcji postawi nas przed koniecznością poszukiwania nowych źródeł energii lub importowania jej z obszarów nieobjętych systemem ETS, o ile takie postępowanie nie będzie przez Unię Europejską zabronione.

Ratunkiem dla naszej gospodarki, która dotąd była uzależniona od węgla, może być budowa elektrowni jądrowej. Taka inwestycja zajmie jednak wiele lat i nie uchroni nas w najbliższej perspektywie przed możliwością drastycznych wzrostów cen elektryczności. Zwiększenie możliwości produkowania energii ze źródeł odnawialnych, aby pokryła ona całe nasze zapotrzebowanie wydaje się także trudne i kosztowne. Jednym z ratunków w tej sytuacji może być uzyskiwanie energii elektrycznej wykorzystując gaz ziemny, który jest znacznie mniej emisyjny niż węgiel, a więc automatycznie tańszy, gdyż nie wymagający zakupu tak wielkiej ilości uprawnień. Niewykluczone, że wejście w życie trzeciego pakietu energetyczno-klimatycznego postawi nas przed jakże trudnym i ważnym wyborem - gaz czy import. Wiele wskazuje na to, że nie pozostało już wiele czasu do podjęcia konkretnych działań w tym zakresie. Kwestie emisyjności były dotąd omawiane przede wszystkim przez reprezentantów sektora energetycznego. Dlatego organizatorom zależało tym razem na zainicjowaniu współpracy między dwoma sektorami - gazowniczym i energetycznym.

W debacie udział wzięli:
  • Zbigniew Kamieński - Dyrektor Departamentu Energetyki, Ministerstwo Gospodarki;
  • Maciej Kaliski - Dyrektor Departamentu Ropy i Gazu, Ministerstwo Gospodarki;
  • Prof. Krzysztof Żmijewski - Przewodniczący Społecznej Rady Konsultacyjnej Energetyki;
  • Andrzej Sikora - Prezes Instytutu Studiów Energetycznych;
  • Andrzej Janiszowski - Dyrektor, PGNiG S.A.;
  • Grzegorz Onichimowski - Prezes Zarządu, TGE S.A.;
Debatę poprowadziła Marina Coey, Prezes Zarządu, Procesy Inwestycyjne Sp. z o.o.
Spotkanie miało charakter dyskusji na bazie krótkich wypowiedzi zaproszonych gości.

PREZENTACJE:
Poniżej znajdą Państwo prezentacje przygotowane przez ekspertów na konferencję "Gaz czy Import - Mix Generacji, Mix Redukcji. Czym domkniemy bilans energetyczny?":
  • Andrzej Sikora, Prezes Instytutu Studiów Energetycznych >>>

PARTNER WYDARZENIA: