AREOPAG Energetyki Odnawialnej 2020 (Ministerstwo Klimatu i Środowiska) - Wydarzenie ON-LINE

08 Grudzień 2020 (wtorek)

11 grudnia 2020 r.

zaplanowane początkowo w Ministerstwie Klimatu i Środowiska

(z uwagi na sytuacje epidemiologiczną debaty eksperckie realizowane w formule zdalnej/wideokonferencji)

ORGANIZATOR:

O wydarzeniu:

Konferencja pn. Areopag Energetyki Odnawialnej 2020 to już trzecia edycja w ramach cyklu wydarzeń, które zgodnie z przyjętymi przez organizatora założeniami, od początku realizowane są pod patronatem resortów odpowiedzialnych za zagadnienia związane z energetyką i klimatem.

Areopag stanowi płaszczyznę komunikacji, której zakres tematyczny oraz formuła odpowiadają zapotrzebowaniu uczestników rynku i przedstawicieli resortów odpowiedzialnych za kreowanie ram prawnych polskiego rynku odnawialnych źródeł energii. Nadrzędnym celem inicjatywy jest wypracowanie wraz z przedstawicielami administracji rządowej ram dla konstruktywnego dialogu o charakterze eksperckim, zorientowanego na pozyskiwanie koncepcji i rozwiązań przydatnych we wdrażaniu założeń dla zrównoważonej energetyki.

Tegoroczna konferencja obejmie między innymi zagadnienia związane z rozwojem morskiej energetyki wiatrowej w polskiej wyłącznej strefie ekonomicznej Morza Bałtyckiego, ze szczególnym uwzględnieniem potencjału wykorzystania krajowego łańcucha dostaw i rozwoju przyszłych rynków dla polskich produktów i usług, perspektywami systemów wsparcia dedykowanych instalacjom OZE, wyzwań stojących przed sektorem OZE w transporcie czy roli poszczególnych technologii OZE w polskiej strategii wodorowej.

Partner merytoryczy cyklu:

Założenia merytoryczne 2020:

10:35 – 12:00 DEBATA I

KIERUNKI TRANSFORMACJI SEKTORA ENERGETYKI – ROLA TECHNOLOGII OZE
Perspektywy systemów wsparcia OZE
Potencjał inwestycyjny sektora morskiej energetyki wiatrowej
Wpływ inwestycji sektora OZE na koniunkturę gospodarczą
Skala dostępności projektów mogących zagospodarować planowane wolumeny aukcyjne w nadchodzących aukcjach
Rynek bilansujący

12:45 – 14:15 DEBATA II

WYZWANIA I NOWE PERSPEKTYWY W ROZWOJU SEKTORA OZE
Rola technologii OZE w polskiej strategii wodorowej