Głos Stowarzyszenia im. Prof. Żmijewskiego podczas debaty Rzeczpospolitej "Polskie innowacje pomagają w domykaniu obiegu w energetyce"

O gospodarce obiegu zamkniętego w energetyce rozmawiali uczestnicy debaty zorganizowanej przez redakcję Rzeczpospolitej, w której wziął udział dr Grzegorz Maśloch - dyr. programowy Stowarzyszenia im. Prof. Żmijewskiego, Zakład Rozwoju Lokalnego i Regionalnego, SGH

Udział w debacie wzięli ponadto:

• prof. Krzysztof Galos - Podsekretarz stanu w Ministerstwie Klimatu i Środowiska,
  • prof. dr hab. inż. Barbara Tora - Akademia Górniczo-Hutnicza,
  • dr hab. Marta Pogrzeba - Instytut Ekologii Terenów Uprzemysłowionych,
  • Piotr Gepert, ekspert Pracodawców RP,
  • Janusz Gajowiecki - PSEW,
  • Jan Ruszkowski, ekspert w Departamencie Energii i Zmian Klimatu, koordynator Rady ds. Czystego Powietrza, Konfederacja Lewiatan.

Jak wygląda wdrażanie gospodarki obiegu zamkniętego (GOZ) w energetyce. Jaki jest stopień wykorzystania ubocznych produktach wydobycia (UPW) i ubocznych produktów spalania (UPS). Jakie mechanizmy GOZ funkcjonują już w sektorze odnawialnych źródeł energii (OZE). Jak wyglądają działania zmierzające do recyklingu zużytych urządzeń OZE (fotowoltaika, turbiny wiatrowe, pompy ciepła), a wreszcie rekultywacja terenów pokopalnianych i poprzemysłowych jako istotne zadanie w domykaniu obiegu i rola państwa we wzmacnianiu mechanizmów GOZ w energetyce. To główne zagadnienia poruszane podczas debaty „Energetyka i Gospodarka Obiegu Zamkniętego. Wyzwania dla energetyki konwencjonalnej, wyzwania dla OZE”, która odbyła się w redakcji „Rzeczpospolitej” w ramach cyklu „Walka o klimat”.

Dr. Maśloch podkreślał m.in. rolę JST w kształtowaniu procesów transformacji energetycznej i kreowaniu zrozumienia dla gospodarki obiegu zamkniętego oraz konieczność aktywnego włączania lokalnych społeczności jako niezbędnego elementu lokalnych zmian.