DEBATA 2013: Duo-debata - Współspalanie, Certyfikacja

B.
Przyszłość Współspalania Biomasy

24 MAJA 2013, godz. 10.00, Siedziba Tygodnika Polityka, Słupecka 6, Warszawa

Budowanie energetyki niskoemisyjnej stanowi ogromne wyzwanie zarówno dla polityków, jak i przedsiębiorców. Politycy powinni stanowić prawo umożliwiające budowanie nowoczesnej i niskoemisyjnej energetyki, a przedsiębiorcy na bazie prawa podejmować decyzje inwestycyjne. Obecnie widzimy ogromnie rozchwianie nastrojów wśród inwestorów, którzy podjęli już działania (zainwestowali) na rzecz rozwoju energetyki niskoemisyjnej - OZE i wysokosprawnej kogeneracji. Docelowo system certyfikacji winien być systemem wsparcia realizacji polityki energetycznej (a nie systemem wsparcia takiej lub innej technologii). Powinien on optymalizować koszty rozwoju, a minimalizować ryzyko regulacyjne.

Jedną z największych kontrowersji, jakie pojawiły się w trakcie prac nad ustawą o OZE, jest wsparcie dla współspalania węgla z biomasą. Organizacje ekologiczne i część ekspertów przestrzegają przed kumulowaniem się niekorzystnych zjawisk gospodarczych i ekonomicznych związanych z nieefektywnym wykorzystaniem biomasy i naruszeniem wielkości dostępnych zasobów. Ocenia się, że rosnący import biomasy doprowadził do zwiększenia deficytu handlowego w grupie surowców energetycznych o blisko miliard złotych, a ponadto spowodował dwukrotny wzrost cen biomasy i kosztów wytwarzania energii z jej odnawialnych źródeł. Podczas debaty razem z ekspertami postaramy się odpowiedzieć na zasadnicze pytanie - jakie współspalanie warto promować w ramach zrównoważonego rozwoju kraju. Zdaniem ekologów  zrównoważone wykorzystanie biomasy oznacza przekierowanie jej "uwolnionych zasobów" (dotychczas spalanych w przestarzałych kotłach węglowych), do lokalnego wytwarzania ciepła w zdecentralizowanych, dedykowanych kotłach na pelety i brykiety. Umożliwiłoby to dalszy rozwój sektora bioenergetyki w Polsce oraz stworzenie nowych miejsc pracy nie tylko przy wytwarzaniu biomasy, ale także produkcji wysokosprawnych kotłów, które mogą zastąpić wysokoemisyjne, przestarzałe i nieefektywne piece węglowe. Według danych Instytutu Energetyki Odnawialnej (IEO) zrównoważony scenariusz wykorzystania biomasy w systemach rozproszonych dałby oszczędności w ramach całego systemu wsparcia dla odnawialnych źródeł energii (OZE) na poziomie 8 mld zł do roku 2020. Jego bezpośrednimi beneficjentami mogłoby stać się ok. 700 tys. lokalnych inwestorów.

Trzeba też rozważyć argumenty inwestorów, którzy wyposażyli swoje bloki energetyczne w instalacje współspalające biomasę z węglem. Inwestorzy liczyli na stabilizację prawa w zakresie systemowego wsparcia pozyskania tzw. energii zielonej ze współspalania. Jaki powinien być docelowy model produkcji energii w oparciu o tzw. współspalanie? Mamy nadzieję, że podczas niniejszej debaty będziemy mogli otrzymać odpowiedź na to pytanie.

W pierwszej części debaty razem z ekspertami przedstawiamy stan rynku oraz postaramy się wskazać możliwości poprawy systemu certyfikacji, w taki sposób aby był on faktycznym instrumentem promowania i realizacji inwestycji, a klient płacący za „energię zieloną” wiedział, że swoimi środkami współfinansuje rozwój energetyki odnawialnej i niskoemisyjnej. Druga część debaty poświęcona zostanie zagadnieniom współspalania i próbie określenia standardów dla zrównoważonego współspalania.

Do udziału w duo-debacie zapraszamy:

• Jerzego Pietrewicza, Wiceministra, Ministerstwo Gospodarki
  • Marka Woszczyka, Prezesa Urzędu Regulacji Energetyki
  • Tomasza Dąbrowskiego, Dyrektora Departamentu Energetyki, Ministerstwo Gospodarki
  • Janusza Pilitowskiego, Dyrektora Departamentu Energii Odnawialnej, Ministerstwo Gospodarki
  • Edwarda Słomę, Zastępcę Dyrektora Departamentu Energetyki, Ministerstwo Gospodarki
  • Andrzeja Czerwińskiego, Przewodniczącego Parlamentarnego Zespołu ds. Energetyki
  • Mariana Strumiłłę, Wiceprezesa Zarządu Dalkia Polska
  • Ireneusza Łazora, Prezesa Zarządu TGE
  • Jacka Piekacza, Dyrektora ds. Regulacji, EDF Polska
  • Grzegorza Szymczaka, Prezesa Zarządu EDP Polska
  • Arkadiusza Kosiela, Dyrektora ds. Regulacji i Zarządzania Taryfami, Fortum Power and Heat Polska
  • Konrada Borowskiego, Dyrektora Pionu Rozwoju PGNiG Termika
  • Prof. Krzysztof Żmijewskiego, Sekretarza Generalnego Społecznej Rady ds. Rozwoju Gospodarki Niskoemisyjnej

Informacji o debacie udziela Beata Czarkowska, Procesy Inwestycyjne Sp. z o.o., tel. 722 102 300, email: pr@proinwestycje.pl

Debata jest realizowana w ramach działań komunikacji strategicznej mającej na celu edukację społeczną w zakresie promowania kluczowych dla polskiej gospodarki rozwiązań niezbędnych do wdrożenia mechanizmów gospodarki zrównoważonej.

Organizator Debaty:

Patronat i nadzór merytoryczny:

Partnerzy:

Patroni medialni: