DEBATA 2008: Redukcja emisji CO2 - restytucja mocy

25 Kwiecień 2008 (piątek)

Debata

REDUKCJA EMISJI CO2 – RESTYTUCJA MOCY

25 kwietnia 2008, godz. 11.00, Centrum Prasowe Polskiej Agencji Prasowej, ul. Bracka 6/8, Warszawa

Debata była kolejnym już wydarzeniem poświęconym tej niezwykle istotnej w obecnej sytuacji tematyce. Polska energetyka i polski rząd stoją obecnie przed dwoma ważkimi problemami, którymi są - zapowiedź nowego systemu rozdziału uprawnień CO2 oraz zjawisko malejącej rezerwy systemowej, czyli innymi słowy malejącego marginesu bezpieczeństwa systemu. Konsekwencje gospodarcze i polityczne stojących przed nami wyzwań mogą być ogromne. Dostęp do energii elektrycznej traktowany jest jak wyznacznik postępu i rozwoju cywilizacyjnego. Tymczasem od roku 2013 sektor energetyki będzie uzyskiwać uprawnienia do emisji CO2 w systemie auctioningu, co skutkować może kosztem szacowanym w kwocie 5,1 mld €/rok. Drastycznie wzrosną obciążenia finansowe. Jednocześnie rezerwa systemowa już pod koniec stycznia tego roku skurczyła się do 3% mocy systemu. Może dojść nawet do sytuacji, w której Polska będzie musiała wprowadzić wyłączenia systemowe (tzw. stopnie zasilania), a nawet spontaniczne black outy.

Głównym celem debaty było zwrócenie uwagi na powyższe problemy i dyskusja nad możliwościami ich rozwiązania. Aby zniwelować skutki nieuniknionego  wzrostu cen, związanego z nimi impulsu inflacyjnego i zaniepokojenia, a nawet możliwego kryzysu społecznego, konieczne jest przeprowadzenie zorganizowanych działań, w których udział wezmą przedstawiciele polskich władz i polskiej gospodarki.

W debacie udział wzięli:

• Marzena Chodor – DG Environment, Komisja Europejska;
  • dr Zdzisław Muras - Dyrektor Departamentu Przedsiębiorstw Energetycznych, URE;
  • dr Wojciech Jaworski – Kierownik Krajowego Administratora Systemu Handlu Uprawnieniami do Emisji;
  • prof. Krzysztof Żmijewski - Przewodniczący Społecznej Rady Konsultacyjnej Energetyki;
  • dr Andrzej Kassenberg – Dyrektor, Instytut na rzecz Ekorozwoju;
  • Jan Noworyta – Doradca Zarządu, TGE S.A.;
  • Ewaryst Hille – Kierownik Projektu, Vattenfall Poland;
  • Janusza Moroza – Członka Zarządu ds. Handlu, RWE STOEN S.A.;
  • Stanisława Tokarskiego – Wiceprezesa Zarządu - Dyrektora ds. Strategii i Rozwoju, Tauron Polska Energia S.A.;
  • Wojciech Łuczak – Ekspert, ATKearney.
Debatę poprowadził Prof. Krzysztof Żmijewski - Przewodniczący Społecznej Rady Konsultacyjnej Energetyki.

PREZENTACJE:
Poniżej znajdą Państwo prezentacje przygotowane przez ekspertów na debatę "Redukcja emisji CO2 - Restytucja mocy":
  • Marzena Chodor, DG Environment, Komisja Europejska >>>
  • prof. Krzysztof Żmijewski, Społeczna Rada Konsultacyjna Energetyki >>>